sobota, 25 stycznia 2020

Number cake ( Tort cyfra)

Tego typu torcik upiększy każdą okazję do świętowania. Będzie pięknym prezentem urodzinowym, świetnie się sprawdzi na różnego rodzaju imprezy, jubileusze. Nie jest trudny do zrobienia jednak należy mu poświęcić trochę czasu. Ale zdecydowanie warto! Torcik zachwyca swoim wyglądem i smakiem. Można go również przygotować w kształcie serca czy z inicjałami.Co komu wyobraźnia podpowie.
 Inspiracje na to ciasto znalazłam na blogu misiowamamaasia.

Ciasta kruchego sporo zostaje ale można zamrozić i wykorzystać do innych wypieków.
Ten torcik robiłam z podwójnej porcji podanej poniżej (wym. wysokość 30 cm /21 cm szeroki jest to rozmiar jednej cyfry a potrzebujemy po dwa blaty z każdej cyfry czyli w sumie cztery)
Można zrobić mniejszy i wtedy wystarczy zrobić z jednej porcji)
Ciasto kruche 
500 gramów mąki pszennej tortowej
250 gramów zimnego masła
pół szklanki cukru pudru
2 jajka M
Na krem
(trochę kremu zostało ale ja wolę zrobić ciut więcej)
800 ml śmietanki kremówki
400 gramów serka mascarpone
1 cukier wanilinowy
4 łyżki cukru pudru

 Do dekoracji użyłam
 Świeże owoce
Świeże kwiaty
owoce
bezy
makaroniki

Dodatkowo potrzebujemy szablony cyferek 

Blaty można upiec dzień wcześniej i przechować w suchym miejscu.
Masło posiekać nożem wraz z mąką i cukrem pudrem następnie dodać jajka i szybko zagnieść ciasto.
Uformować wałek zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na cztery równe części.
Dwie części chowamy z powrotem do lodówki.
Każdą część rozwałkować na grubość ok.5 mm, kolejno przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Za pomocą szablonu wycinamy odpowiednią cyfrę, ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Pieczemy ok 15, 20 minut aż boki się przyrumienią.
Wyciągamy i studzimy.
Tak samo postępujemy z pozostałymi dwoma kawałkami ciasta.
Ja piekłam każdą cyfrę osobno ponieważ dwie nie mieściły się na blaszce.
Śmietankę ubijamy na gęsty krem wraz z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym  stopniowo dodajemy serek mascarpone. 
 Pierwsze blaty układamy bezpośrednio na tacy na której będziemy podawać tort ponieważ ciężko będzie przenieś przełożone kremem cyfry ( po prostu się połamią )
Za pomocą rękawa cukierniczego i odpowiedniej końcówki (tylki) nakładamy porcyjkami  krem.
Bardzo ostrożnie przykrywamy drugim blatem i powtórnie nakładamy krem.
Tort najlepiej przekładać kremem na 2,3 godziny przed podaniem i włożyć do lodówki aby nieco zwilżał. Nie można go przekładać kremem dzień wcześniej ponieważ się za bardzo rozmięknie i rozpadnie.
Dekorujemy przed podaniem.
Jeżeli do dekoracji używamy świeżych kwiatów to końcówki owijamy folią spożywczą.
Smacznego :) 








1 komentarz: