środa, 15 stycznia 2020

Jajka sadzone na grzance z szynką

Jajka pod każdą postacią są naszym ulubionym śniadaniem. Najbardziej lubię te ugotowane na miękko a zaraz za nimi to jajka sadzone koniecznie z lejącym żółtkiem, podane na grzance z dowolnego chleba do tego plaster szynki lub sera.
2 jajka
plaster szynki lub sera lub to i to
dowolna kromka chleba
łyżeczka masła
dowolna sałata
pomidorki koktajlowe

Rozgrzaną patelnię posmarować masłem włożyć kromkę/i chleba zmniejszyć płomień i opiekać z każdej strony. Opieczone grzanki odkładamy na bok.
Do tej samej patelni dodać odrobinę masła wbić jajka, przyprawić solą,  na chwilkę przykryć pokrywką dzięki temu białko się równomiernie zetnie. Smażymy na małym ogniu.
Na przygotowanej wcześniej grzance położyć plaster szynki który można również wcześniej podsmażyć, następnie usmażone jajka.
Podajemy z dowolną sałatą i pomidorkami koktajlowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz