niedziela, 5 stycznia 2020

Golonka w aromatycznym sosie

Wolno gotowana golonka zapieczona w pysznym i prostym sosie na bazie keczupu i musztardy. Pyszna, mięciutka i krucha, a mięso z łatwością odchodzi od kości. Tak przygotowana golonka zasmakuje każdemu. 
Na 3 porcje
3 peklowane golonki z kostką
2 średnie marchewki
pól małego selera
2 male pietruszki
2 duże opalone cebule
4/5 kulek ziela angielskiego
3 liście laurowe
kilka kulek czarnego pieprzu
2 duże ząbki czosnku
sól
Sos do zapieczenia
na każdą golonkę po 2 łyżki keczupu najlepiej pikantnego, 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżka majonezu oraz około 50-80 ml wywaru z gotowania golonek. (można opcjonalnie dodać łyżkę miodu)

Golonki oczyścić przełożyć do garnka zalać zimną wodą tak aby były całkowicie przykryte.
Dodać przyprawy i warzywa, doprowadzić do wrzenia następnie zmniejszyć ogień i gotować tak jak rosół na bardzo małym ogniu do miękkości około 3 godziny w zależności od wielkości golonek.
Następnie golonki wyjąć z wywaru przełożyć do naczynia do zapiekania.
W osobnej misce połączyć składniki na sos.
Dobrze wymieszanym sosem polać golonki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekamy około 30 minut góra dół z termoobiegiem.
Można również do zapiekania dodać pokrojone w dużą kostkę warzywa z wywaru.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz