Naleśniki
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 jajka
ok. 80 ml oleju
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki cukru
szczypta soli
Prażone jabłka
4-5 dużych jabłek
łyżka soku z cytryny
1 cukier wanilinowy
cukier zwykły do smaku
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować na jednolite ciasto.
Odstawiamy na jakieś 15 minut.
W między czasie jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy tak mniej więcej w centymetrową kostkę.
Jabłka przełożyć do garnka, dodać cukier wanilinowy i sok z cytryny.
Prażymy jabłka na średnim ogniu do momentu aż się nieco zmiękną i zaczną się rozpadać, następnie zdejmujemy z ognia ewentualnie dosładzamy.
Z przygotowanego ciasta usmażyć naleśniki wychodzi ok.10 naleśników nieco grubszych.
Dodatkowo przed podaniem usmażone naleśniki obsmażam jeszcze na maśle ( można pominąć) nakładam kopiastą łyżkę prażonych jabłek zwijam w trójkąt i posypuję cukrem pudrem.
Można podawać bitą śmietaną.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz