sobota, 18 stycznia 2020

Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami

To niezwykle pyszne połączenie krewetek i makaronu. Całość doprawiona czosnkiem i zieloną pietruszką. Z dodatkiem pomidorków które świetnie uzupełniają smak całego jakże pysznego dania.
Na 2 porcje
 180 gramów makaronu tagliatelle
20 krewetek (może być mniej albo więcej jak kto lubi)  użyłam mrożonych gotowanych z ogonkiem
około 16 szt. pomidorków daktylowych 
2 duże ząbki czosnku
1 spory pęczek zielonej pietruszki
2 łyżki cytryny lub białe wytrawne wino ok. 50 ml
4 łyżki oleju lub oliwy
2  łyżki masła 50 gramów
odrobina soli
dodatkowo
około 8 łyżek wody od gotowania makaronu

Krewetki jeżeli używamy mrożonych to rozmrozić. Można odpowiednio wcześniej rozłożyć na ręczniku papierowym. Po rozmrożeniu zdjąć ogonki.
Makaron gotujemy al' dente odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Pomidorki daktylowe kroimy na połowę.
Czosnek kroimy na plasterki.
Zieloną pietruszkę siekamy.

Na dużą patelnię wlać olej i na rozgrzany dodać czosnek smażymy kilka sekund aż się przyrumieni, uważamy aby się nie przypalił będzie gorzki w smaku i zepsuje całe danie.
Do czosnku dodajemy krewetki i masło smażymy ok 2-3 minuty mieszamy lub potrząsamy patelnią.
Następnie dodajemy sok z cytryny lub wino, pomidorki daktylowe, sól. Chwilkę smażymy aż pomidorki nieco zmiękną.
Zwiększamy nieco płomień  i dokładamy tagliatelle wraz z wodą (ok. 8 łyżek) od gotowania makaronu.
Całość smażymy  cały czas mieszamy aby składniki się połączyły ok. 3-4 minuty. Na koniec posypujemy zielona pietruszką.
Smacznego :) 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz