sobota, 25 stycznia 2020

Klopsy po grecku

Klopsy, pulpety chyba wszyscy je lubimy :)  Mniej tradycyjna wersja inspirowana smakami Greckimi . Jeżeli lubicie eksperymentować i urozmaicenie w kuchni oraz próbować różnych nowych smaków to tak przygotowane klopsy przypadną wam do gustu.
2 porcje
250 g mięsa mielonego ( najlepiej wieprzowo -wołowe)
kilka oliwek z zalewy bez pestek
50 g sera feta
Sól i pieprz
kmin rzymski 1/4 łyżeczki 
1 łyżeczka oregano
1 mała kajzerka namoczona w mleku
1 jajko małe 
Kilka łyżek oleju do smażenia

Na sos
1 puszka pomidorów krojonych ( 400 g)
1 średnia cebula
Pół łyżeczki oregano
Szczypta kminu rzymskiego 
50 g sera feta 
1 łyżeczka cukru 
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 średni ząbek czosnku

Mięso mielone przyprawiamy dodajemy odciśniętą kajzerkę, jajko, pokrojone drobno oliwki oraz fetę. Masę dobrze wyrabiamy. 
Formujemy  podłużne klopsiki i smażymy z każdej strony na średnim ogniu.
Podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem do momentu aż woda odparuje.
Gotowe klopsy przekładamy na talerz.
Do tej samej patelni dodajemy odrobinę tłuszczu,cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek pokrojony na plasterki, chwilę przesmażamy, dodajemy pomidory z puszki, przyprawy i całość smażymy do momentu aż pomidory nieco zmiękną.
Następnie dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy jeżeli sos będzie zbyt gęsty dolać odrobinę wody. Gotowy sos można zmiksować ale nie jest to konieczne.
Do sosu przekładamy  przygotowane wcześniej klopsy oraz oliwki.
Gotujemy jeszcze chwilkę pod przykryciem. Przed podaniem posypujemy serem feta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz