Z podanych składników wyszło 6 kotlecików siekanych
150 gramów fileta z kurczaka
1 małe pak choi ok. 120 gramów użyłam liście i twardą część kapusty
2 średnie pieczarki ok.50 gramów
pół malej cebuli czerwonej
1 łyżka majonezu
1 jajko
4 łyżki tak z górką mąki kukurydzianej może być też pszenna
sól
pieprz
wegeta
Tłuszcz do smażenia ja użyłam masła klarowanego z dodatkiem odrobiny oleju.
Fileta z kurczaka kroimy w drobniutką kostkę, przekładamy do miski przyprawiamy i dodajemy majonez dokładnie mieszamy.
Kapustę pak choi i pieczarki opłukać, pokroić również w drobną kosteczkę wraz cebulą.
Warzywa dodajemy do pokrojonego wcześniej fileta z kurczaka.
Następnie dodajemy mąkę i jajko, całość mieszamy i odstawiamy na jakieś 10/15 minut.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i łyżką nakładamy masę na kotlety, formujemy podłużny placek i smażymy na złoty kolor z każdej strony
( postępujemy tak jak np. przy plackach ziemniaczanych)
Usmażone kotlety odkładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz