środa, 15 stycznia 2020

Kotlety siekane z pak choi i pieczarkami

Kupiłam w markecie chińską kapustę  pak choi bez jakiegoś szczególnego pomysłu na nią. I tak sobie leżała kilka dni  aż postanowiłam ją wykorzystać do siekanych kotletów jako że miałam też odkrojone kawałki fileta z kurczaka, dołożyłam pieczarki cebulę i  tak powstał pyszny obiad. Ale jeżeli nie macie akurat pod ręką kapusty pak choi to można zastąpić każdą inną kapustą.
Z podanych  składników wyszło 6 kotlecików siekanych
150 gramów fileta z kurczaka
1 małe pak choi ok. 120 gramów użyłam liście i twardą część kapusty
2 średnie pieczarki  ok.50 gramów
pół malej cebuli czerwonej
 1 łyżka majonezu
1 jajko
 4 łyżki tak z górką mąki kukurydzianej może być też pszenna
sól
pieprz
wegeta
Tłuszcz do smażenia ja użyłam masła klarowanego z dodatkiem odrobiny oleju.

Fileta z kurczaka kroimy w drobniutką kostkę, przekładamy do miski przyprawiamy i dodajemy majonez dokładnie mieszamy.
Kapustę pak choi i pieczarki opłukać, pokroić również w drobną kosteczkę wraz cebulą.
 Warzywa dodajemy do pokrojonego wcześniej  fileta z kurczaka.
Następnie dodajemy mąkę i jajko, całość mieszamy i odstawiamy na jakieś 10/15 minut.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i łyżką nakładamy masę na kotlety, formujemy podłużny placek i  smażymy na złoty kolor z każdej strony
 ( postępujemy tak jak np. przy plackach ziemniaczanych)
Usmażone kotlety odkładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Smacznego :) 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz