środa, 8 stycznia 2020

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa zapieczona z grzankami i serem. Jej zaletą jest to że robi się ją bardzo szybko jest niedroga no i przede wszystkim jest pyszna.
6 dużych cebul
200 ml białego wytrawnego wina 
ok 1 i pół  litra  dowolnego bulionu
1 plaska łyżeczka papryki czerwonej ( w proszku)
pół łyżeczki tymianku
pół łyżeczki cukru
sól
pieprz
1 łyżka mąki
1 bagietka
ok 100 gramów ostrego żółtego sera
1 łyżka masła
 Cebulę obrać i pokroić w grubsze piórka, przesmażamy na maśle aż się lekko przyrumieni. Przyprawiamy papryką i cukrem. Mieszamy dodajemy mąkę ponownie mieszamy i zalewamy winem (opcjonalnie można zastąpić wodą lub bulionem) dusimy mieszając co jakiś czas do momentu aż wino odparuje.
W garnku zagotować bulion dodać przygotowaną przesmażoną cebulę doprawić tymiankiem i ewentualnie solą . Gotujemy ok.15 minut na niedużym ogniu.
Gotową zupę przelewamy do żaroodpornych bulionówek lub talerzy. Układamy po dwie grubsze kromki bagietki posypujemy startym żółtym serem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy ok 5 minut.
Smacznego :) 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz