piątek, 8 lutego 2019

Zupa krem z pora

Coś dla miłośników zup typu krem. Krem porowy często podaję z klopsikami ,ale można też podać z groszkiem ptysiowym, grzankami 


ok. 1 litr bulionu
15 /20 cm grubego pora
1 duży ziemniak
1 duża cebula
20 ml słodkiej śmietanki
sól i pieprz do smaku
1 łyżka masła

Dużego ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę dodajemy do wywaru i gotujemy do miękkości. Następnie na dużej patelni roztopić łyżkę masła dodajemy 1 średnią cebulę pokrojoną w piórka 
zeszklić.
Następnie dodajemy pora ( biała część) pokrojonego w pół plastry, dusimy razem z cebulą ciągle mieszając.
Przesmażone warzywa dodajemy do wywaru z ziemniakami gotujemy ok 10 min. Wszystko miksujemy na jednolity krem, dolewamy śmietankę mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz