czwartek, 21 lutego 2019

Gyros z kurczaka

Najlepszy jeżeli zamarynujemy mięso minimum 1 godzinę wcześniej a najlepiej dzień wcześniej. A gdy mięso już zamarynowane to mamy obiad w kilka chwil. My bardzo lubimy z surówką z białej kapusty i sosem czosnkowym. Podaję z frytkami lub w podpieczonym chlebku pita albo w tortilli.




250 gram fileta z kurczaka 
3 łyżki oleju
1 czubata łyżka jogurtu
Opcjonalnie pół cebuli
2 łyżki przyprawy do gyrosa(prymat) lub mieszanka⬇ sól,pieprz,odrobina czosnku w granulkach,odrobina papryki wędzonej,zioła prowansalskie,szczypta kminu rzymskiego.

Mięso pokroić w drobne paseczki lub kostkę ,dodać olej i przyprawę,wymieszać,dołożyć jogurt ponownie wymieszać. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki minimum na 1 godzinę, a najlepiej na noc.
Zamarynowane mięso smażymy na patelni wraz z pokrojoną w piórka cebulą ok.10 minut na średnim ogniu mieszając co jakiś czas.

Surówka
pół małej lub ćwiartka większej kapusty białej
1 średnia marchewka
sól, cukier, ocet 
1 solidna łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu

 Kapustę drobno poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce.
Dodać przyprawy według uznania  i wymieszać ,docisnąć i odstawić na chwilkę aż kapusta nieco zmięknie.
Na koniec dodać śmietanę lub jogurt i wymieszać.

Sos czosnkowy
pół szklanki jogurtu greckiego
1/4 szklanki majonezu
sól
2 średnie ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sól, pieprz
1 łyżka posiekanego koperku
Wszystkie składniki ze sobą połączyć i wymieszać


1 komentarz: