250 gram fileta z kurczaka
3 łyżki oleju
1 czubata łyżka jogurtu
Opcjonalnie pół cebuli
2 łyżki przyprawy do gyrosa(prymat) lub mieszanka⬇ sól,pieprz,odrobina czosnku w granulkach,odrobina papryki wędzonej,zioła prowansalskie,szczypta kminu rzymskiego.
Mięso pokroić w drobne paseczki lub kostkę ,dodać olej i przyprawę,wymieszać,dołożyć jogurt ponownie wymieszać. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki minimum na 1 godzinę, a najlepiej na noc.
Zamarynowane mięso smażymy na patelni wraz z pokrojoną w piórka cebulą ok.10 minut na średnim ogniu mieszając co jakiś czas.
Surówka
pół małej lub ćwiartka większej kapusty białej
1 średnia marchewka
sól, cukier, ocet
1 solidna łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu
Kapustę drobno poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce.
Dodać przyprawy według uznania i wymieszać ,docisnąć i odstawić na chwilkę aż kapusta nieco zmięknie.
Na koniec dodać śmietanę lub jogurt i wymieszać.
Sos czosnkowy
pół szklanki jogurtu greckiego
1/4 szklanki majonezu
sól
2 średnie ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sól, pieprz
1 łyżka posiekanego koperku
Wszystkie składniki ze sobą połączyć i wymieszać
i do tego frytasy,,,pyszności ;)
OdpowiedzUsuń