sobota, 23 lutego 2019

Pizza z tortilli

Zaletą pizzy z tortilli jest zdecydowanie to że przygotowuje się ją bardzo szybko. To fajna propozycja aby wykorzystać resztki z lodówki.Plusem jest możliwość  przygotowania jej bez użycia piekarnika na zwykłej patelni.



Potrzebujemy
2 tortille
ok 15 dag  startego żółtego sera 

na szybki do przygotowania sos pomidorowy
1 łyżka koncentratu pomidorowego 30%
odrobina wody
sól, pieprz
pół łyżeczki oregano
pół łyżeczki cukru
łyżka soku z cytryny

Dodatki według upodobań ja tutaj wykorzystałam
kilka pieczarek
4 plasterki szynki
 połowę małej czerwonej cebuli
kawałek papryki czerwonej 

Składniki na sos mieszamy ze sobą dodajemy tyle wody aby sos się dobrze rozsmarowywał ok.2 łyżki, odstawiamy.

Pieczarki myjemy kroimy na plasterki, można krótko przesmażyć na patelni.
Paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę.

Na jednej tortilli rozkładamy równomiernie żółty ser 


Przykrywamy drugą tortillą, smarujemy dokładnie sosem pomidorowym


Układamy ulubione dodatki, posypujemy ponownie startym żółtym serem, oprószamy szczyptą oregano.
Tak przygotowane tortille (pizzę) przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok.7/8 minut.

Przygotowanie na patelni
Mocno rozgrzaną patelnię smarujemy olejem wkładamy tortillę i zmniejszmy minimalnie płomień, przykrywamy pokrywką i pieczemy do momentu aż spód będzie przypieczony a ser się idealnie rozpuści.
Płomień powinien być bardzo mały warto obserwować aby placki się zbyt szybko nie przypiekły.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz