Potrzebujemy
2 tortille
ok 15 dag startego żółtego sera
na szybki do przygotowania sos pomidorowy
1 łyżka koncentratu pomidorowego 30%
odrobina wody
sól, pieprz
pół łyżeczki oregano
pół łyżeczki cukru
łyżka soku z cytryny
Dodatki według upodobań ja tutaj wykorzystałam
kilka pieczarek
4 plasterki szynki
połowę małej czerwonej cebuli
kawałek papryki czerwonej
Składniki na sos mieszamy ze sobą dodajemy tyle wody aby sos się dobrze rozsmarowywał ok.2 łyżki, odstawiamy.
Pieczarki myjemy kroimy na plasterki, można krótko przesmażyć na patelni.
Paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę.
Na jednej tortilli rozkładamy równomiernie żółty ser
Przykrywamy drugą tortillą, smarujemy dokładnie sosem pomidorowym
Układamy ulubione dodatki, posypujemy ponownie startym żółtym serem, oprószamy szczyptą oregano.
Tak przygotowane tortille (pizzę) przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok.7/8 minut.
Przygotowanie na patelni
Mocno rozgrzaną patelnię smarujemy olejem wkładamy tortillę i zmniejszmy minimalnie płomień, przykrywamy pokrywką i pieczemy do momentu aż spód będzie przypieczony a ser się idealnie rozpuści.
Płomień powinien być bardzo mały warto obserwować aby placki się zbyt szybko nie przypiekły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz