środa, 13 lutego 2019

Brownie

Mocno czekoladowe i bardzo wilgotne w środku ciacho,a dodatkowo podane z sosem malinowym i lodami waniliowymi to mega pyszny deser.Idealna uczta dla wielbicieli czekolady.Ciasto po rozkrojeniu jest lejące jeżeli wolicie bardziej stabilne to należy wydłużyć czas pieczenia.




Ciasto
3 jajka M
140 gram mąki krupczatki
250 gram cukru
200 gram masła lub margaryny
250 gram czekolady gorzkiej

Sos malinowy
100 gram malin mrożonych
3 łyżki wody
2 łyżki cukru 
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Masło lub margarynę roztopić na bardzo małym ogniu, następnie dodajemy połamaną czekoladę całość mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, nie podgrzewamy zbyt mocno.
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą pianę tak aby kryształki cukru nie były wyczuwalne.
Do masy jajecznej wlewamy rozpuszczoną czekoladę z margaryną, dokładnie mieszamy, następnie dodajemy mąkę i ponownie mieszamy do połączenia się składników.
Dno blaszki (średnica ok.18cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Sos malinowy
Maliny przekładamy do garnka,wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia,dodajemy wodę i mąkę ziemniaczaną energicznie mieszamy.Zagotować i wystudzić ,ale można też podawać z ciepłym sosem.

Ps. Możemy również roztopić tylko 200 gram czekolady, a 50 gram zetrzeć na tarce i przed pieczeniem posypać wierzch ciasta.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz