ok.600 gram fileta z kurczaka
2 czubate łyżki musztardy sarepskiej
2 czubate łyżki majonezu
3 łyżeczki miodu
sól
Patyczki do szaszłyków 20 cm.
Składniki na marynatę przekładamy do miski i dokładnie mieszamy.
Fileta z kurczaka kroimy wzdłuż na 2/3 cm paski.
Mięso dodajemy do marynaty,bardzo dokładnie mieszamy aby każdy kawałek był całkowicie zanurzony w marynacie. Przykryć folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.
Zamarynowane mięso mięso nabijamy na patyczki, jak w harmonijkę.
Jeżeli pieczemy w piekarniku, układamy szaszłyki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy pozostałą marynatą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok.20 minut.
Jeżeli przygotowujemy na patelni to patelnię smarujemy tłuszczem, wkładamy szaszłyki, dodajemy pozostałą marynatę i smażymy na średnim ogniu ok. 6/7 minut z każdej strony.
Idealne w sezonie grillowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz