Na 4 porcje
Filet z kurczaka 4 szt pojedyncze
ok 3 łyżki zimnego masła
4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
sól, pieprz
Klarowane masło do smażenia
Do panierowania
mąka pszenna
roztrzepane jajko
bułka tarta
Filety myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym, odcinamy polędwiczki i górną grubszą część mięsa
Następnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa (najlepiej użyć do tego folię spożywczą),delikatnie aby nie było dziurek, boki nieco cieniej
Przyprawiamy solą i pieprzem, na środku układamy masło i zieloną pietruszkę
Szerszą część mięsa zakładamy do środka, boki delikatnie zbijamy tłuczkiem
Następnie zawijamy po skosie w rulon
Formujemy devolaya starannie dociskając końcówki, aby masło nie wypłynęło podczas smażenia.
Następnie panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
Smażymy w sporej ilości średnio rozgrzanego masła klarowanego z każdej strony na złoty kolor ok.10/13 minut.
Robię identyczne tylko smażę w głębokim oleju - odsączam Pyszne.
OdpowiedzUsuń