piątek, 22 lutego 2019

Placuszki z indyka z warzywami

Delikatne placuszki z indyka z dodatkiem papryki i pieczarek. Bardzo lekki obiad z dodatkiem mięsa.Pieczone w piekarniku co zdecydowanie zmniejsza ich kaloryczność, ale smażone na patelni wyjdą równie smaczne. Można również zamienić mięso z indyka na pierś z kurczaka. Do przygotowania tych placuszków świetnie sprawdzą się tzw. skrawki odcięte po przygotowaniu np. kotletów.



250 gram fileta z piersi indyka
150 gram  świeżej papryki (użyłam czerwonej i żółtej)
100 gram pieczarek
1 jajko M
1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu
1 łyżka mąki
wegeta( przepis na domową wegetę tutaj)
grubo mielony pieprz
sól

Mięso z indyka kroimy w bardzo drobną kostkę przekładamy do miski, następnie również bardzo drobno kroimy w kosteczkę paprykę i pieczarki,dodajemy do mięsa.
Wbijamy jajko, dodajemy śmietanę i mąkę.
Całość mieszamy na jednolitą masę która powinna być dość gęsta.
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, łyżką nakładamy placuszki jak np. placki ziemniaczane (mi wyszło 6 szt)
Blaszkę wstawiamy do nagrzanego  piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut.( za pierwszym razem obserwujemy swój piekarnik, każdy piecze inaczej)
Placuszki po podważeniu łopatką powinny łatwo odchodzić od papieru na blaszce, jeżeli się kleją wydłużamy czas pieczenia lub też skracamy)
Jeżeli chcemy przygotować placuszki na patelni to dajemy na patelnię odrobinę tłuszczu i smażymy jak klasyczne placki ziemniaczane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz