250 gram fileta z piersi indyka
150 gram świeżej papryki (użyłam czerwonej i żółtej)
100 gram pieczarek
1 jajko M
1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu
1 łyżka mąki
wegeta( przepis na domową wegetę tutaj)
grubo mielony pieprz
sól
Mięso z indyka kroimy w bardzo drobną kostkę przekładamy do miski, następnie również bardzo drobno kroimy w kosteczkę paprykę i pieczarki,dodajemy do mięsa.
Wbijamy jajko, dodajemy śmietanę i mąkę.
Całość mieszamy na jednolitą masę która powinna być dość gęsta.
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, łyżką nakładamy placuszki jak np. placki ziemniaczane (mi wyszło 6 szt)
Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut.( za pierwszym razem obserwujemy swój piekarnik, każdy piecze inaczej)
Placuszki po podważeniu łopatką powinny łatwo odchodzić od papieru na blaszce, jeżeli się kleją wydłużamy czas pieczenia lub też skracamy)
Jeżeli chcemy przygotować placuszki na patelni to dajemy na patelnię odrobinę tłuszczu i smażymy jak klasyczne placki ziemniaczane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz