Dzięki wysokiej temperaturze pieczenia skórka jest chrupiąca, a środek ryby delikatny rozpływający się w ustach.
Proporcje na 1 dużego pstrąga
Pstrąg (świeży wypatroszony)
sok z cytryny 3 łyżki
gruby plaster cytryny
czosnek 1 duży ząbek
3 solidne łyżki posiekanej zielonej pietruszki lub koperku
3-4 łyżki masła
sól
pieprz
opcjonalnie szczypta płatków chili
Pstrąga dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
Nacinamy w kilku miejscach ( tylko z jednej strony).
Następnie rybę skrapiamy sokiem z cytryny również w środku.
Przyprawiamy solą i pieprzem.
Do środka ryby wkładamy łyżkę masła, zieloną pietruszkę i przekrojony na połowę ząbek czosnku oraz cytrynę. Pozostałe masło roztapiamy w rondelku.
Tak przygotowanego pstrąga układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Polać rybę połową roztopionego masła, drugą częścią polejemy przed podaniem.
Ryby wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i pieczemy \duże 20 minut, małe 15 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz