sobota, 23 lutego 2019

Leczo z białą fasolą

Leczo chyba wszyscy znamy i lubimy. W tym przepisie zamieniłam klasyczną kiełbasę na białą fasolę. Jeżeli mamy pokrojone warzywa i ugotowaną fasolę to leczo przygotujemy tak naprawdę  w jakieś pół godzinki. Możemy też użyć fasolę z puszki, ale ja zdecydowanie polecam tą samodzielnie ugotowaną.Sprawdzi się na obiad i na kolację.



Ok.1 szklanka ugotowanej białej fasoli(250 ml.)
150 gram cebuli
200 gram pieczarek
300 gram papryki w strąku ( użyłam żółtej i czerwonej )
250 gram cukinii
2 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
sól
pieprz
wegeta
4/5 kulek ziela angielskiego
3/4 liście laurowe
pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
pół łyżeczki majeranku
szczypta cukru
3 łyżki oleju

Cebulę kroimy w średniej wielkości kostkę  przesmażamy na oleju.
Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i przyprawy, przesmażamy od czasu do czasu mieszając.
Do przesmażonej cebuli z pieczarkami dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę i cukinię. Dusimy pod przykryciem mieszając co jakiś czas.
Do miękkich ale nie rozgotowanych warzyw  dodajemy ugotowaną fasolę i przecier pomidorowy,w razie potrzeby podlewamy wodą ok. pół szklanki ( zależy od warzyw ile oddadzą soków)
 Mieszamy dokładnie i  krótko gotujemy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz