piątek, 30 listopada 2018

Rolada paprykowa

To świetna propozycja na różnego rodzaju przyjęcia




2 jajka
100 gramów papryki czerwonej marynowanej
4 łyżki oleju
35 gramów mąki ziemniaczanej, 
20 gramów mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
0.5 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
250/300 gramów serka twarogowego mielonego
1 garść ziaren słonecznika
duża garść rukoli
opcjonalnie szczypta chili

  • Oddzielamy żółtka od białek ,białka ubijamy na sztywną pianę.
  • Paprykę, olej i żółtka miksujemy na jednolitą masę.
  • Dodajemy skrobię ziemniaczaną ,mąkę pszenna, proszek do pieczenia ,mieloną paprykę ,sól i pieprz, ponownie dokładnie mieszamy.
  • Ubitą pianę z białek łączymy z przygotowaną masą paprykową delikatnie mieszając.
  • 5. Blachę ( 24cm./27cm.) wyłożyć papierem do pieczenia,przekładamy gotową masę. i wyrównujemy.
  •  Piec w nagrzanym piekarniku 15 minut w 170 stopniach.
  • 6. Wyciągnąć z piekarnika ,studzimy,zdejmujemy delikatnie papier.
  • Smarujemy serkiem (można przyprawić solą ,pieprzem i czosnkiem),na serek układamy rukolę i posypujemy słonecznikiem. (można orzechami włoskimi). Zwijamy ściśle w roladę.
  • Zawijamy w folię aluminiową i schładzamy w lodówce .ok.3 godziny,a najlepiej na noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz