piątek, 25 marca 2022

Sałatka z paluszkami krabowymi i ananasem

 Pycha sałatka z paluszkami krabowymi i ananasem.  Świetna propozycja na imprezę ale nie tylko. Sprawdzi się też na podana rodzinie na  kolację lub zapakowana w pudełeczko do pracy. Do jej przygotowania nie potrzeba dużej ilości składników i robi się w kilka chwil. 


1 opakowanie paluszków krabowych 250 g
1 mały słoik selera konserwowego
10 rzodkiewek
5 plastrów ananasa
pół puszki kukurydzy konserwowej
2-3 łyżki majonezu (według uznania)
3 łyżki zalewy z ananasa
1 łyżka posiekanego koperku
odrobina soli

Seler konserwowy i kukurydzę odcedzić z zalewy.
Rzodkiewkę i ananasa pokroić w kosteczkę.
Paluszki krabowe pokroić na grubsze plasterki.
 Wszystkie powyżej przygotowane składniki przełożyć do miski, dodać majonez, odrobinę zalewy z ananasa i sól.  Całość dokładnie wymieszać.
Gotową sałatkę schłodzić w lodówce minimum jedna godzinę przed podaniem.
Smacznego :)

Może ci się spodoba mój inny przepis na sałatkę z paluszkami krabowymi i makaronem który znajdziesz Tutaj





poniedziałek, 14 marca 2022

Schab w sosie cebulowym

 Wspaniałe kruche kotlety w aromatycznym sosie cebulowym. Nie wyszukane składniki i świetny sposób na podanie schabu w odmiennej wersji. 

800 gramów schabu
4 średniej wielkości cebule
sól
pieprz
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
1 łyżeczka tymianku
250 ml. bulionu lub rosołu
olej do smażenia
łyżka mąki pszennej wymieszanej w niewielkiej ilości wody
 
Mięso kroimy na grubsze plastry, rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa. Każdy plaster przyprawiamy solą i pieprzem.
Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy plastry mięsa z każdej strony na złoty kolor, następnie przekładamy na talerz.
Do tej samej patelni i tłuszczu dodajemy cebulę pokrojoną w piórka,  przyprawiamy solą, papryką słodką i tymiankiem. Całość smażymy co jakiś czas mieszając aż cebula nieco zmięknie. Następnie wlewamy szklankę bulionu lub rosołu. Na wierzchu układamy kotlety, przykrywamy pokrywką i całość dusimy na średnim ogniu około 30 - 40 minut aż mięso będzie kruche. 
Po tym czasie kotlety ponownie przekładamy na talerz, ewentualnie uzupełniamy odparowany płyn i zaciągamy sos niewielką ilością mąki pszennej. Mięso wkładamy ponownie do sosu i całość jeszcze chwilę podgrzewamy.
Smacznego :)


poniedziałek, 28 lutego 2022

Bataty zapiekane z pieczarkami i serem

Prosty sposób na pyszne bataty zapiekane z pieczarkami i serem. Ja użyłam serka z niebieską pleśnią ale to może być każdy inny ser. Polecam te bardziej wyraziste w smaku świetnie przełamują smak słodkawych w smaku batatów. 

Podaję z sosem czosnkowym. Pyszności :)


 3 mniejsze bataty
około 200-250 g pieczarek
pół średniej cebuli
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
Olej 3- 4 łyżki
około 100 g serka z niebieska pleśnią lub innego

Bataty obieramy i kroimy na połowę.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia oprószamy solą i grubo mielonym pieprzem skrapiamy obficie olejem.
Tak przygotowane bataty wkładamy do piekarnika nagrzanego 200 stopni i pieczemy około 30-40 minut w zależności od wielkości ziemniaków.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy na cienkie plasterki, cebulę kroimy w kostkę.
Na patelni podsmażamy cebulę i posiekany czosnek następnie dodajemy pieczarki i całość krótko podsmażamy co jakiś czas mieszając na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Po upieczeniu bataty wyciągamy z piekarnika i lekko studzimy. Za pomocą łyżeczki wydrążamy część miąższu . Miąższ ugniatamy widelcem na puree i dodajemy do podsmażonych pieczarek . Całość dokładnie mieszamy, dodajemy tarty ser i ponownie mieszamy.
Tak przygotowaną masą faszerujemy bataty.
Wstawiamy ponownie do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i zapiekamy 10-15 minut.
Smacznego :) 


Pieczone kotlety mielone z ziemniakami i cebulą

 Kotlety mielone inaczej czyli smaczny obiad z piekarnika. Trzy składniki kotlety mielone, ziemniaki, cebula i więcej nie trzeba aby było pysznie.


Mięso mielone
500 gramów mięsa mielonego wieprzowego
1mała cebulka
sól
pieprz
majeranek
2 łyżki bułki tartej
1/3 szklanki wody
1 małe jajko

Dodatkowo
6 mniejszych ziemniaków
2 średniej wielkości cebule
1/3 szklanki bulionu lub rosołu

Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną cebulkę, bułkę tartą wodę, jajko i przyprawy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
W między czasie obieramy ziemniaki i cebulę, następnie  kroimy na plasterki.
Z mięsa mielonego formujemy małe kotlety mielone (około 10 sztuk) .
W naczyniu żaroodpornym układamy na przemiennie kotlety mielone, warstwę ziemniaków i krążki cebuli oprószamy delikatnie solą lub pieprzem (można też użyć wegety) Następnie wlewamy bulion lub rosół.
 Wstawiamy pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy około 1 godzinę. Pod koniec pieczenia zdejmujemy przykrycie aby część płynu odparowała i całość się zarumieniła.
Smacznego :)


piątek, 11 lutego 2022

Wytrawna tarta z boczniakami i brokułem

 Wytrawne tarty to nasz nowy sposób na tak zwane czyszczenie lodówki. Z kilku składników można wyczarować pyszny i nie banalny posiłek. Tym razem w roli głównej boczniaki i brokuł. 


foremka do tarty o średnicy 25cm

Spód do tarty
300 g maki pszennej tortowej
150 g masła lub margaryny
1 jajko
1 solidna łyżka gęstej kwaśnej śmietany
szczypta soli

Farsz
około 150 g boczniaków
6 dużych różyczek brokułu
pół średniej cebuli
Opcjonalnie 3-4 plasterki szynki

Masa serowa
130 ml słodkiej śmietanki
100 g tartego żółtego sera do zapiekania
1 jajko
szczypta soli

Na blat przesiewamy mąkę dodajemy zimne pokrojone na kawałki masło lub margarynę mieszamy z mąkę następnie dodajemy jajko, śmietanę i sól. Całość zagniatamy na gładkie ciasto (jeżeli bardzo się klei do rąk to można dosypać jeszcze łyżkę mąki). Formujemy kulę i wkładamy do lodówki.
W miedzy czasie boczniaki i brokuły kroimy na mniejsze kawałki, cebulę kroimy w piórka.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła dodajemy cebulę i brokuł chwilę całość przesmażamy następnie dodajemy boczniaki i dalej smażymy co jakiś czas mieszając aż warzywa nieco zmiękną powinny jednak zostać al'dente.

Składniki na masę serową dokładnie mieszamy.

 Ciasto wyciągamy z lodówki i wykładamy nim foremkę do tarty (można rozwałkować  lub odrywając kawałki ciasta wylepić foremkę)
Spód do tarty wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni(z funkcją termoobieg) i pieczemy około 10-15 minut. Po tym czasie wyciągamy podpieczony spód i przekładamy masę serową na wierzch wykładamy równomiernie podsmażone warzywa i opcjonalnie kawałki szynki.
Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy  30-40 minut.

Smacznego:)


czwartek, 10 lutego 2022

Kotlety mielone w sosie pieczarkowym

 Pomysł na kotlety mielone w nieco odmiennej odsłonie. Pyszny domowy obiadek którym wszyscy zajadają się z ogromnym apetytem. Nam najlepiej smakują podane z ziemniaczanym puree i buraczkami.

4-5 porcji
500 gramów mięsa mielonego
250 gramów pieczarek
szklanka wody lub bulionu
1 mała cebula
1 małe jajko
2 łyżki bułki tartej plus 5 łyżek zimnej wody
sól
pieprz
słodka papryka czerwona (pół łyżeczki)
majeranek (1 łyżka)
mąka do panierowania

Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną cebulę, przyprawy, bułkę tartą, zimną wodę dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajko i ponownie mieszamy.
Odstawiamy na 10-15 minut.
W miedzy czasie pieczarki kroimy na drobne plasterki.
Z mięsa formujemy kotlety i panierujemy obficie w mące.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz wkładamy kotlety i smażymy z każdej strony na złoty kolor, następnie mięso przekładamy na talerz. Do tej samej patelni i tłuszczu dodajemy pokrojone pieczarki, lekko solimy i smażymy ciągle mieszając aż się przyrumienią. Po tym czasie wkładamy ponownie kotlety mielone i wlewamy bulion. Całość dusimy pod przykryciem około 20 minut co jakiś czas obracając kotlety na drugą stronę. W razie potrzeby uzupełniamy odparowany płyn.
Na koniec sos doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku. Można zagęścić dodatkowo niewielką ilością mąki.
Smacznego :)



sobota, 22 stycznia 2022

Tosty ze szpinakiem i jajkiem

  Chrupiące tosty z kremowym szpinakiem i jajkiem sadzonym to inspiracja na pyszne i sycące śniadanie lub kolację. 


2 porcje
4 kromki chleba np tostowego
około 200 gramów mrożonego szpinaku liściastego
2 jajka
sól
pieprz
mały ząbek czosnku
1 łyżka mascarpone

Rozmrożony szpinak krótko smażymy  na odrobinie masła, doprawiamy solą pieprzem i czosnkiem na koniec dodajemy maskarpone i dokładnie mieszamy. Jeszcze chwilkę przesmażamy aż woda odparuje.
Tosty opiekamy w tosterze grillu lub suchej patelni.
Następnie smażymy jajka sadzone najlepiej aby żółtko pozostało płynne :)
Na chrupiącym toście układamy solidna porcję szpinaku, kładziemy jajko sadzone i przykrywamy drugim tostem. 
Smacznego :) 



środa, 19 stycznia 2022

Kapuśniaczki

Aby przygotować takie pyszne kapuśniaczki potrzeba tak na prawdę nie wiele. Kotleciki z mięsa mielonego i kapusty kiszonej to pomysł na smaczny i ekonomiczny obiad. 

8 małych kotlecików
300 gramów mięsa mielonego
200 gramów kiszonej ugotowanej kapusty
1 male jajko S
2 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
 majeranek
1 ząbek czosnku
Mąka do panierowania

Ugotowaną kapustę kiszoną mocno odciskamy z nadmiaru wody i drobno siekamy.
Do miski przekładamy mięso mielone dodajemy posiekaną kapustę kiszoną, jajko, przyprawy i bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut.
Następnie formujemy niewielkie kotleciki, panierujemy obficie w mące.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wkładamy kotleciki i smażymy z każdej strony na złoty kolor.
Następnie wlewamy około 1 szklankę wody i dusimy  pod przykryciem około 15-20 minut.

Smacznego :)




czwartek, 6 stycznia 2022

Zapiekanka makaronowa z zielonymi warzywami

Za dużo ugotowanego makaronu to przytrafia się chyba każdemu. Zapiekanka makaronowa to najlepsze rozwiązanie aby go wykorzystać. W tym przepisie postawiłam na zielone warzywa i sos beszamelowy z dodatkiem czosnku. Całość zapiekłam z żółtym serem no i pyszny obiad dla całej rodziny gotowy :) 

5 porcji
Ugotowany makaron około 500-600 g
Mrożonki; brokuł, zielona fasolka, zielony groszek, kawałek świeżej cukinii w sumie 500g (można użyć innych warzyw albo tych które zalegają nam akurat w lodówce) 
5-6 łyżek zimnego mleka

Beszamel
60 gramów masła
50 gramów mąki tortowej
500 ml. mleka
sól
Pieprz
2 duże ząbek czosnku
150 gramów tartego żółtego sera


Mrożone warzywa zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na około 10 minut.
Cukinię kroimy na mniejsze kawałki

Masło przekładamy do garnka podgrzewamy aż się rozpuści następnie wsypujemy mąkę mieszamy rózgą kuchenną, gdy składniki się połączą wlewamy mleko. Całość podgrzewamy na średnim ogniu ciągle mieszając aby nie było grudek i doprowadzamy do wrzenia. Następnie palnik wyłączamy. Sos doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

W misce mieszamy makaron wraz z odcedzonymi z wody warzywami i cukinią.
Na dno naczynia do zapiekania wlewamy 5-6 łyżek mleka.
dodajemy makaron z warzywami. Całość polewamy równomiernie sosem beszamelowym i posypujemy tartym serem.
Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy pod przykryciem do nagrzanego piekarnika 190 stopni. 
Pieczemy 40-45 minut.
Smacznego :)



Zupa rybna

Bardzo prosta i szybka do przygotowania zupa rybna. Świetny sposób na smaczny i lekki posiłek, pomysł na podanie ryby czy owoców morza w nieco innej odsłonie.  


4 porcje
około 500 g dowolnych filetów z ryby ja użyłam kawałek dorsza, łososia, 10 szt. surowych (szarych) krewetek
2 średniej wielkości marchewki
 około 10 cm kawałek  średniej grubości pora
1 mała cebula
1 szklanka pomidorów krojonych w puszce
5 kulek ziela angielskiego
2 duże ząbki czosnku
sól
pieprz
sok z jednej małej cytryny
natka pietruszki do podania
Solidna łyżka masła
około 1,5 litra bulionu warzywnego

Marchewki obieramy i kroimy w cienkie talarki, por i cebulę kroimy na półplasterki.
W garnku roztopić masło następnie dodać pokrojone warzywa i posiekany czosnek. Całość smażymy około 10 minut na średnim ogniu ciągle mieszając aby się nie przypaliło.
Następnie wlewamy bulion, dodajemy pomidory i przyprawy doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie.
 Ryby kroimy na mniejsze kawałki, krewetki oczyszczamy.
Tak przygotowane ryby wkładamy do wrzącej zupy, gdy tylko zacznie się ponownie gotować od razu wyłączamy palnik. Na koniec zupę doprawiamy sokiem z cytryny i pozostawiamy pod przykryciem na około 10 minut. 
Smacznego :)