Prosty sposób na pyszne bataty zapiekane z pieczarkami i serem. Ja użyłam serka z niebieską pleśnią ale to może być każdy inny ser. Polecam te bardziej wyraziste w smaku świetnie przełamują smak słodkawych w smaku batatów.
Podaję z sosem czosnkowym. Pyszności :)
3 mniejsze bataty
około 200-250 g pieczarek
pół średniej cebuli
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
Olej 3- 4 łyżki
około 100 g serka z niebieska pleśnią lub innego
Bataty obieramy i kroimy na połowę.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia oprószamy solą i grubo mielonym pieprzem skrapiamy obficie olejem.
Tak przygotowane bataty wkładamy do piekarnika nagrzanego 200 stopni i pieczemy około 30-40 minut w zależności od wielkości ziemniaków.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy na cienkie plasterki, cebulę kroimy w kostkę.
Na patelni podsmażamy cebulę i posiekany czosnek następnie dodajemy pieczarki i całość krótko podsmażamy co jakiś czas mieszając na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Po upieczeniu bataty wyciągamy z piekarnika i lekko studzimy. Za pomocą łyżeczki wydrążamy część miąższu . Miąższ ugniatamy widelcem na puree i dodajemy do podsmażonych pieczarek . Całość dokładnie mieszamy, dodajemy tarty ser i ponownie mieszamy.
Tak przygotowaną masą faszerujemy bataty.
Wstawiamy ponownie do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i zapiekamy 10-15 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz