Pomysł na kotlety mielone w nieco odmiennej odsłonie. Pyszny domowy obiadek którym wszyscy zajadają się z ogromnym apetytem. Nam najlepiej smakują podane z ziemniaczanym puree i buraczkami.
4-5 porcji
500 gramów mięsa mielonego
250 gramów pieczarek
szklanka wody lub bulionu
1 mała cebula
1 małe jajko
2 łyżki bułki tartej plus 5 łyżek zimnej wody
sól
pieprz
słodka papryka czerwona (pół łyżeczki)
majeranek (1 łyżka)
mąka do panierowania
Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną cebulę, przyprawy, bułkę tartą, zimną wodę dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajko i ponownie mieszamy.
Odstawiamy na 10-15 minut.
W miedzy czasie pieczarki kroimy na drobne plasterki.
Z mięsa formujemy kotlety i panierujemy obficie w mące.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz wkładamy kotlety i smażymy z każdej strony na złoty kolor, następnie mięso przekładamy na talerz. Do tej samej patelni i tłuszczu dodajemy pokrojone pieczarki, lekko solimy i smażymy ciągle mieszając aż się przyrumienią. Po tym czasie wkładamy ponownie kotlety mielone i wlewamy bulion. Całość dusimy pod przykryciem około 20 minut co jakiś czas obracając kotlety na drugą stronę. W razie potrzeby uzupełniamy odparowany płyn.
Na koniec sos doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku. Można zagęścić dodatkowo niewielką ilością mąki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz