Wytrawne tarty to nasz nowy sposób na tak zwane czyszczenie lodówki. Z kilku składników można wyczarować pyszny i nie banalny posiłek. Tym razem w roli głównej boczniaki i brokuł.
foremka do tarty o średnicy 25cm
Spód do tarty
300 g maki pszennej tortowej
150 g masła lub margaryny
1 jajko
1 solidna łyżka gęstej kwaśnej śmietany
szczypta soli
Farsz
około 150 g boczniaków
6 dużych różyczek brokułu
pół średniej cebuli
Opcjonalnie 3-4 plasterki szynki
Masa serowa
130 ml słodkiej śmietanki
100 g tartego żółtego sera do zapiekania
1 jajko
szczypta soli
Na blat przesiewamy mąkę dodajemy zimne pokrojone na kawałki masło lub margarynę mieszamy z mąkę następnie dodajemy jajko, śmietanę i sól. Całość zagniatamy na gładkie ciasto (jeżeli bardzo się klei do rąk to można dosypać jeszcze łyżkę mąki). Formujemy kulę i wkładamy do lodówki.
W miedzy czasie boczniaki i brokuły kroimy na mniejsze kawałki, cebulę kroimy w piórka.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła dodajemy cebulę i brokuł chwilę całość przesmażamy następnie dodajemy boczniaki i dalej smażymy co jakiś czas mieszając aż warzywa nieco zmiękną powinny jednak zostać al'dente.
Składniki na masę serową dokładnie mieszamy.
Ciasto wyciągamy z lodówki i wykładamy nim foremkę do tarty (można rozwałkować lub odrywając kawałki ciasta wylepić foremkę)
Spód do tarty wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni(z funkcją termoobieg) i pieczemy około 10-15 minut. Po tym czasie wyciągamy podpieczony spód i przekładamy masę serową na wierzch wykładamy równomiernie podsmażone warzywa i opcjonalnie kawałki szynki.
Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy 30-40 minut.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz