Kotlety mielone inaczej czyli smaczny obiad z piekarnika. Trzy składniki kotlety mielone, ziemniaki, cebula i więcej nie trzeba aby było pysznie.
Mięso mielone
500 gramów mięsa mielonego wieprzowego
1mała cebulka
sól
pieprz
majeranek
2 łyżki bułki tartej
1/3 szklanki wody
1 małe jajko
Dodatkowo
6 mniejszych ziemniaków
2 średniej wielkości cebule
1/3 szklanki bulionu lub rosołu
Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną cebulkę, bułkę tartą wodę, jajko i przyprawy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
W między czasie obieramy ziemniaki i cebulę, następnie kroimy na plasterki.
Z mięsa mielonego formujemy małe kotlety mielone (około 10 sztuk) .
W naczyniu żaroodpornym układamy na przemiennie kotlety mielone, warstwę ziemniaków i krążki cebuli oprószamy delikatnie solą lub pieprzem (można też użyć wegety) Następnie wlewamy bulion lub rosół.
Wstawiamy pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy około 1 godzinę. Pod koniec pieczenia zdejmujemy przykrycie aby część płynu odparowała i całość się zarumieniła.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz