Wspaniałe kruche kotlety w aromatycznym sosie cebulowym. Nie wyszukane składniki i świetny sposób na podanie schabu w odmiennej wersji.
800 gramów schabu
4 średniej wielkości cebule
sól
pieprz
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
1 łyżeczka tymianku
250 ml. bulionu lub rosołu
olej do smażenia
łyżka mąki pszennej wymieszanej w niewielkiej ilości wody
Mięso kroimy na grubsze plastry, rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa. Każdy plaster przyprawiamy solą i pieprzem.
Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy plastry mięsa z każdej strony na złoty kolor, następnie przekładamy na talerz.
Do tej samej patelni i tłuszczu dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, przyprawiamy solą, papryką słodką i tymiankiem. Całość smażymy co jakiś czas mieszając aż cebula nieco zmięknie. Następnie wlewamy szklankę bulionu lub rosołu. Na wierzchu układamy kotlety, przykrywamy pokrywką i całość dusimy na średnim ogniu około 30 - 40 minut aż mięso będzie kruche.
Po tym czasie kotlety ponownie przekładamy na talerz, ewentualnie uzupełniamy odparowany płyn i zaciągamy sos niewielką ilością mąki pszennej. Mięso wkładamy ponownie do sosu i całość jeszcze chwilę podgrzewamy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz