czwartek, 6 stycznia 2022

Zapiekanka makaronowa z zielonymi warzywami

Za dużo ugotowanego makaronu to przytrafia się chyba każdemu. Zapiekanka makaronowa to najlepsze rozwiązanie aby go wykorzystać. W tym przepisie postawiłam na zielone warzywa i sos beszamelowy z dodatkiem czosnku. Całość zapiekłam z żółtym serem no i pyszny obiad dla całej rodziny gotowy :) 

5 porcji
Ugotowany makaron około 500-600 g
Mrożonki; brokuł, zielona fasolka, zielony groszek, kawałek świeżej cukinii w sumie 500g (można użyć innych warzyw albo tych które zalegają nam akurat w lodówce) 
5-6 łyżek zimnego mleka

Beszamel
60 gramów masła
50 gramów mąki tortowej
500 ml. mleka
sól
Pieprz
2 duże ząbek czosnku
150 gramów tartego żółtego sera


Mrożone warzywa zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na około 10 minut.
Cukinię kroimy na mniejsze kawałki

Masło przekładamy do garnka podgrzewamy aż się rozpuści następnie wsypujemy mąkę mieszamy rózgą kuchenną, gdy składniki się połączą wlewamy mleko. Całość podgrzewamy na średnim ogniu ciągle mieszając aby nie było grudek i doprowadzamy do wrzenia. Następnie palnik wyłączamy. Sos doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

W misce mieszamy makaron wraz z odcedzonymi z wody warzywami i cukinią.
Na dno naczynia do zapiekania wlewamy 5-6 łyżek mleka.
dodajemy makaron z warzywami. Całość polewamy równomiernie sosem beszamelowym i posypujemy tartym serem.
Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy pod przykryciem do nagrzanego piekarnika 190 stopni. 
Pieczemy 40-45 minut.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz