Grzanki zapieczone z mozzarellą i pomidorem to świetny sposób na wykorzystanie chleba który stracił już swoją świeżość. Bardzo prosty sposób na pyszną kolację czy śniadanie.
Na 7-8 kromek chleba potrzebujemy
7-8 kromek chleba
2 średniej wielkości pomidory
2 kulki sera mozzarella
masło do smarowania
sól i pieprz
do podania listki bazylii albo rukoli lub pesto
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Kromki chleba smarujemy masłem (można też użyć masła czosnkowego) i układamy na blaszce.
Pomidory oraz megamozzarellę kroimy na plasterki i układamy na przemiennie na pajdach chleba.
Doprawiamy solą i grubo mielonym pieprzem.
Tak przygotowane grzanki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-15 minut.
Przed podaniem układamy listki bazylii lub jak u mnie rukolii, ale świetnie też smakują z pesto.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz