środa, 19 stycznia 2022

Kapuśniaczki

Aby przygotować takie pyszne kapuśniaczki potrzeba tak na prawdę nie wiele. Kotleciki z mięsa mielonego i kapusty kiszonej to pomysł na smaczny i ekonomiczny obiad. 

8 małych kotlecików
300 gramów mięsa mielonego
200 gramów kiszonej ugotowanej kapusty
1 male jajko S
2 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
 majeranek
1 ząbek czosnku
Mąka do panierowania

Ugotowaną kapustę kiszoną mocno odciskamy z nadmiaru wody i drobno siekamy.
Do miski przekładamy mięso mielone dodajemy posiekaną kapustę kiszoną, jajko, przyprawy i bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut.
Następnie formujemy niewielkie kotleciki, panierujemy obficie w mące.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wkładamy kotleciki i smażymy z każdej strony na złoty kolor.
Następnie wlewamy około 1 szklankę wody i dusimy  pod przykryciem około 15-20 minut.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz