Bardzo prosta i szybka do przygotowania zupa rybna. Świetny sposób na smaczny i lekki posiłek, pomysł na podanie ryby czy owoców morza w nieco innej odsłonie.
4 porcje
około 500 g dowolnych filetów z ryby ja użyłam kawałek dorsza, łososia, 10 szt. surowych (szarych) krewetek
2 średniej wielkości marchewki
około 10 cm kawałek średniej grubości pora
1 mała cebula
1 szklanka pomidorów krojonych w puszce
5 kulek ziela angielskiego
2 duże ząbki czosnku
sól
pieprz
sok z jednej małej cytryny
natka pietruszki do podania
Solidna łyżka masła
około 1,5 litra bulionu warzywnego
Marchewki obieramy i kroimy w cienkie talarki, por i cebulę kroimy na półplasterki.
W garnku roztopić masło następnie dodać pokrojone warzywa i posiekany czosnek. Całość smażymy około 10 minut na średnim ogniu ciągle mieszając aby się nie przypaliło.
Następnie wlewamy bulion, dodajemy pomidory i przyprawy doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie.
Ryby kroimy na mniejsze kawałki, krewetki oczyszczamy.
Tak przygotowane ryby wkładamy do wrzącej zupy, gdy tylko zacznie się ponownie gotować od razu wyłączamy palnik. Na koniec zupę doprawiamy sokiem z cytryny i pozostawiamy pod przykryciem na około 10 minut.
Smacznego :)
Pomysł na jutro
OdpowiedzUsuń