4 porcje
4 plastry karkówki
4 łyżki oleju
sól,
1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka papryki wędzonej
pół łyżeczki czosnku granulowanego
600 gramów kiszonej kapusty
1 łyżeczka wegety przepis na domową wegetę znajdziecie tutaj
pół łyżeczki kminku
4/5 kulek ziela angielskiego
3/4 liście laurowe
1 szklanka wody lub bulionu
Kapustę jeżeli mocno kwaśna przepłukujemy i rozkładamy w naczyniu żaroodpornym, przyprawiamy wegetą, kminkiem dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
Przygotowujemy marynatę łącząc olej z przyprawami następnie nacieramy plastry karkówki.
Mięso układamy na kapuście kiszonej obok siebie, wlewamy wodę lub bulio
Wstawiamy pod przykryciem do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy około1 i pół godziny. Długość pieczenia zależy od mięsa i jego grubości 15-20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrycie, dalej pieczemy aby karkówka się lekko przyrumieniła.
Smacznego :)
Takiego przepisu szukałam. Dzięki, wygląda to pysznie
OdpowiedzUsuńdzisiaj to upichcę i si e odezwę
OdpowiedzUsuńrybka
Super Smacznego :)
OdpowiedzUsuńPotrzebuje zrobić dużą porcję tego dania. Czy mogę je upiec w blaszce, czy może mi się przypali kapustą jeśli będę piekła w blaszce?
OdpowiedzUsuńNie piekłam nigdy na blaszce ale może dać odrobinę więcej wody i zaglądać co się dzieje. Albo może obniżyć temperaturę i wydłużyć czas pieczenia?
OdpowiedzUsuńJa dodaję jeszcze suszonych śliwek Ania gotuje
OdpowiedzUsuńPrzepyszna propozycja, polecam:)
OdpowiedzUsuńJa karkówkę obtocze w mące i obsmarzam. Układam na kapuście i też jest pyszne.
OdpowiedzUsuń