niedziela, 5 czerwca 2022

Kalarepa panierowana w płatkach kukurydzianych

Panierowana kalarepa to świetny sposób na podanie tego warzywa w nieco innej odsłonie. Prosto i pysznie i to lubimy najbardziej :) 

1 duża kalarepa
2 łyżki bułki tartej
1 szklanka zmielonych płatków kukurydzianych
1 jajko
około 4 łyżki mleka


Kalarepę obrać cienko ze skórki i pokroić na półcentymetrowe krążki.
W garnku zagotować wodę z solą i odrobiną cukru.
Krążki kalarepy włożyć do wrzątku i gotować około 5 minut od momentu ponownego zawrzenia.
Po tym czasie kalarepę wyciągnąć odsączyć z wody i przestudzić.
W misce rozbełtać jajko z mlekiem, w osobnej misce wymieszać zmielone płatki kukurydziane z bulką tartą.
Panierujemy dwa razy za każdym razem mocno dociskając panierkę.
Smażymy jak tradycyjne kotlety schabowe.
Smacznego :) 
Panierkę można wzbogacić dodając ulubione ziarna, pestki np. słonecznika, dyni, sezamu, siemienia lnianego

Polecam  inne dania z kalarepą w roli głównej👇👇👇










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz