Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej to świetna propozycja na grilla. Ale można je zrobić również w piekarniku czy na patelni. Delikatne mięso polędwiczki nie potrzebuje długiego pieczenia co jest zdecydowanie ich zaletą. Dodatek buraka do polędwiczki okazał się strzałem w dziesiątkę. Polecam!!!
5 szaszłyków
1 polędwiczka wieprzowa około 600 g
1 mała papryka czerwona
1 duża cebula
2 średniej wielkości ugotowane buraki
Marynata
5 łyżek oleju
2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
pół łyżeczki oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki czosnku granulowanego
szczypta chilli
Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszać.
Mięso umyć osuszyć oczyścić z grubych błon.
Następnie pokroić na półcentymetrowe plastry i włożyć do marynaty, dokładnie wymieszać aby wszystkie kawałki mięsa były pokryte marynatą. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Paprykę i cebulę pokroić w dużą kostkę. Buraka pokroić na centymetrowe plastry, każdy plaster przeciąć na połowę.
Na patyczki nabijamy na przemiennie mięso składając każdy plaster na połowę i warzywa według dowolnej kolejności, ja starałam się aby w każdym szaszłyku znalazły się 4 kawałki mięsa.
Szaszłyki wyciągamy z lodówki minimum 30 minut przed smażeniem.
Grillujemy na średnio rozgrzanym ruszcie około 15-20 minut co jakiś czas obracając.
W piekarniku pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30-40 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz