Aromatyczny i sycący gulasz z udek kurczaka z dodatkiem marchewki i fasolki szparagowej. Miękkie i soczyste mięso wspaniale się komponuje z warzywami. Mega proste i pyszne danie które robi się w miarę szybko.
3 porcje
500 g mięsa z udek kurczaka
150 g marchewki 3 małe
200 g fasolki szparagowej użyłam żółtej i zielonej
1 mała cebula
1 łyżeczka rozmarynu suszonego
pół łyżeczki papryki wędzonej
pół łyżeczki słodkiej papryki
szczypta czosnku granulowanego
sól
pieprz
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
szczypta cukru
1 łyżeczka z górką mąki ziemniaczanej plus 3 łyżki wody
Mięso pokroić w dużą kostkę, cebulę pokroić w kosteczkę, marchewkę, na talarki, fasolkę na mniejsze kawałki.
W rondlu lub dużej patelni zeszklić cebulę następnie dodać pokrojone mięso i przyprawy. Smażyć aż mięso się przyrumieni co jakiś czas mieszając.
Następnie dodać marchewkę i fasolkę, Całość dalej smażyć co jakiś czas mieszając około 10 minut.
Następnie wlać szklankę wody (250 ml) dodać koncentrat pomidorowy i cukier. Gulasz dusić pod przykryciem około 30 minut.
Na koniec uzupełnić odparowany płyn, mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody i wlać do patelni cały czas mieszając, gotujemy do momentu aż całość się ponownie zagotuje i zgęstnieje.
Podaję z kaszą.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz