Gruszki zapiekane pod kruszonką z powidłami i białą czekoladą to pomysł na pycha deser.
10 porcji
5 jędrnych gruszek
około 4 łyżki powideł śliwkowych
10 kostek białej czekolady
sok z połowy cytryny
Kruszonka
1 nie pełna szklanka mąki pszennej (3/4 szklanki)
80 g masła
3 łyżki cukru
szczypta soli
Zimne masło drobno posiekać przełożyć do miski dodać przesianą mąkę, sól i cukier. Całość rozcierać dłońmi aż składniki się połączą i powstanie kruszonka. Wstawić do lodówki na 15-20 minut
Umyte i osuszone gruszki przekroić na połowę, wydrążyć np. za pomocą łyżeczki gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowane gruszki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego.
Na każdą połówkę owoców nakładać łyżeczkę powideł na środku położyć kostkę czekolady posypać sporą ilością kruszonki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 30 minut aż kruszonka się przyrumieni.
Można przed podaniem posypać prażonymi płatkami migdałów lub prażonym i orzechami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz