niedziela, 5 czerwca 2022

Sernik na zimno z mango i czekoladą

 Sernik na zimno z mango bez pieczenia. Pyszny delikatny i aksamitny deser idealny na upalne dni ale nie tylko. Jego przygotowanie jest banalnie proste i  każdy sobie poradzi z jego wykonaniem.



foremka o średnicy 16 cm
400 g sera twarogowego mielonego z wiaderka
1 mango około 400 g
1 galaretka o smaku pomarańczowym
1 łyżka żelatyny
opcjonalnie cukier do smaku

polewa czekoladowa
70g czekolady użyłam pół na pół mlecznej i gorzkiej
70g śmietanki 30%

dodatkowo 
8-9 sztuk biszkoptów
borówki do dekoracji

Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody odstawić do napęcznienia, następnie lekko podgrzać. (żelatyna przed dodaniem jej do masy serowej powinna być lejąca) Można wstawić na 5-8 sekund do mikrofali lub podgrzewać w kąpieli wodnej.

Galaretkę zalać 200 ml gorącej wody dokładnie wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Galaretka powinna być zimna ale nie stężała.

Mango obrać ze skórki i oddzielić od pestki, następnie zmiksować za  pomocą blendera  na gładką masę. Do pulpy z mango dodać ser, zimną galaretkę i płynną żelatynę. Całość ponownie zmiksować na jednolitą masę.
Dno foremki wyłożyć biszkoptami, wylać masę sernikową i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Śmietankę podgrzać prawie do momentu zagotowania. Gorącą śmietanką  zalać połamaną na kawałki czekoladę, dokładnie wymieszać aż czekolada się całkowicie rozpuści. Lekko przestudzić następnie wylać na stężały sernik, wyrównać i wstawić ponownie do lodówki aby czekolada zastygła.
Gotowe!
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz