środa, 9 października 2019

Drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami

Pyszne pachnące  domowe drożdżówki z rozpływającym się w ustach nadzieniem budyniowym z dodatkiem brzoskwini. Idealne  do kawusi na drugie śniadanie do szkoły czy do pracy. Mniam czego chcieć więcej !!! 
Przepis na ok. 12/13 sztuk
Przepis na ciasto drożdżowe znajdziesz  Tutaj➤➤➤  Drożdżówki 

Nadzienie
1 duży budyń waniliowy na 750 ml mleka
1 łyżeczka mąki pszennej
5 połówek brzoskwiń w syropie

Budyń ugotuj według instrukcji na opakowaniu dodając do mieszanki 1 łyżeczkę mąki pszennej.
Pozostaw do wystudzenia.
W miedzy czasie przygotuj ciasto. Zobacz➥klik tutaj.
Gotowe wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok 1 centymetra.
Okrągłym naczyniem  np. szklanką wycinaj kółka moje miały ok.10 cm.
Następnie naczyniem o mniejszej średnicy zrób po środku dołek.

Tak przygotowane kółka układaj w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
 Dołki wypełnij przestudzonym budyniem można to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego.
Brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na budyniu.
Całość przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20/30 minut.
Po tym czasie drożdżówki posmaruj rozbełtanym żółtkiem z 2 łyżkami mleka.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piecz około 10 minut na drugim poziomie od dołu piekarnika. 
Wystudzone drożdżówki polukruj lub po prostu oprósz cukrem pudrem.
Smacznego !!!




2 komentarze: