Przepis na ok. 12/13 sztuk
Przepis na ciasto drożdżowe znajdziesz Tutaj➤➤➤ Drożdżówki
Nadzienie
1 duży budyń waniliowy na 750 ml mleka
1 łyżeczka mąki pszennej
5 połówek brzoskwiń w syropie
Budyń ugotuj według instrukcji na opakowaniu dodając do mieszanki 1 łyżeczkę mąki pszennej.
Pozostaw do wystudzenia.
W miedzy czasie przygotuj ciasto. Zobacz➥klik tutaj.
Gotowe wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok 1 centymetra.
Okrągłym naczyniem np. szklanką wycinaj kółka moje miały ok.10 cm.
Następnie naczyniem o mniejszej średnicy zrób po środku dołek.
Tak przygotowane kółka układaj w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Dołki wypełnij przestudzonym budyniem można to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego.
Brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na budyniu.
Całość przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20/30 minut.
Po tym czasie drożdżówki posmaruj rozbełtanym żółtkiem z 2 łyżkami mleka.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piecz około 10 minut na drugim poziomie od dołu piekarnika.
Wystudzone drożdżówki polukruj lub po prostu oprósz cukrem pudrem.
Smacznego !!!
Na jakiej opcji piec góra dół czy sam dół?
OdpowiedzUsuńGóra dół bez termoobiegu :)
Usuń