sobota, 19 października 2019

Deserek w pucharku Dacquoise (dakłas)

Przepyszny deserek podany w pucharkach inspirowany słynnym tortem bezowym Dacquoise (dakłas). Do przygotowania w prosty sposób w kilka chwil.
8 deserków
100 gramów bezików 
300 ml. śmietanki 30%
250 gramów serka mascarpone
150 gramów masy kajmakowej z puszki
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej użyłam kremowej
1 łyżka cukru pudru
duża garść orzechów włoskich
10 szt daktyli suszonych 

Dodatkowo do dekoracji
odrobina kakao
4 daktyle
kilka orzechów włoskich

Bezy pokruszyć na mniejsze kawałki.
Orzechy posiekać.
Daktyle pokroić w drobną kosteczkę.
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem gdy zacznie tężeć dodajemy stopniowo serek mascarpone cały czas miksując. Do ubitego na sztywno kremu dodajemy masę kajmakową i kawę rozpuszczalną miksujemy do połączenia składników.
Do gotowej masy wsypujemy posiekane orzechy włoskie i pokrojone daktyle, mieszamy.
W pucharkach układamy kolejno część pokruszonych bezików, krem ponownie pokruszone beziki.
Dekorujemy odrobina kakao, orzechami i daktylami.
Wkładamy do lodówki na minimum godzinkę do schłodzenia.
Smacznego !!!






3 komentarze:

  1. Jak można nazwać ten deser inaczej?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka wielkość pucharków?jak potrzebuje 6 pucharków po 300 ml to z jakich proporcji zrobić?

    OdpowiedzUsuń
  3. z tych proporcji powinno wystarczyć składników na 6/300ml. Moje pucharki mają 250 ml a wyszło mi 8 szt. Dla pewności możesz dać np. 400 ml śmietanki zamiast 300 ml

    OdpowiedzUsuń