Na 12 sztuk
3 jajka
1/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1/4 szklanki maki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oleju
Dodatkowo
2 łyżki cukru pudru do oprószenia
ulubiony dżem
300 ml. śmietanki kremówki
cukier puder 2 łyżki
Oddzielamy żółtka od białek. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy ze szczyptą soli gdy zacznie się robić piana dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Ubijamy tak długo aż powstanie gęsta sztywna piana.
Następnie dodajemy kolejno żółtka.
Do ubitej piany przesiać mąki z proszkiem do pieczenia, zmniejszyć obroty i miksować tylko do połączenia składników. Dodać sok z cytryny i olej i krótko wmiksować.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładamy ciasto za pomocą łyżki i formujemy owalne placki o średnicy ok. 8 cm zostawiając spore odstępy. Biszkopciki urosną. (można wcześniej obrysować kubek lub szklankę.)
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 8-10 minut.
Upieczone biszkopciki od razu zdejmujemy z blaszki i jeszcze ciepłe składamy na połowę.
Wystudzone ciastka smarujemy ulubionym dżemem, wypełniamy bitą śmietaną i posypujemy cukrem pudrem.
Oleciki wyszły mi pyszne pomimo że nie dodałam oleju i cytryny. Dziękuję za korektę przepisu. Pozdrawiam Iza
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i dziękuję za uwagę i spostrzegawczość. :)
Usuń