czwartek, 17 października 2019

Omleciki biszkoptowe z bitą śmietaną i dżemem

Proste do wykonania omleciki biszkoptowe można nadziewać różnymi kremami lub po prostu bitą śmietaną i dżemem.
Na 12 sztuk

3 jajka
1/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1/4 szklanki maki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oleju

Dodatkowo
2 łyżki cukru pudru  do oprószenia
ulubiony dżem

300 ml. śmietanki kremówki
cukier puder 2 łyżki 



Oddzielamy żółtka od białek. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. 
Białka ubijamy ze szczyptą soli gdy zacznie się robić piana dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Ubijamy tak długo aż powstanie gęsta sztywna piana.
Następnie  dodajemy kolejno żółtka.
Do ubitej piany przesiać mąki z proszkiem do pieczenia, zmniejszyć obroty i miksować tylko do połączenia składników. Dodać sok z cytryny i olej i krótko wmiksować.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładamy ciasto za pomocą łyżki i formujemy owalne placki o średnicy ok. 8 cm  zostawiając spore odstępy. Biszkopciki urosną. (można wcześniej obrysować kubek lub szklankę.)
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 8-10 minut.
Upieczone biszkopciki od razu  zdejmujemy z blaszki i jeszcze ciepłe składamy na połowę.

Wystudzone ciastka smarujemy ulubionym dżemem, wypełniamy bitą śmietaną i posypujemy cukrem pudrem.



2 komentarze:

  1. Oleciki wyszły mi pyszne pomimo że nie dodałam oleju i cytryny. Dziękuję za korektę przepisu. Pozdrawiam Iza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i dziękuję za uwagę i spostrzegawczość. :)

      Usuń