czwartek, 3 października 2019

Ciasto czekoladowe ekspresowe (Murzynek)

Bardzo łatwe do wykonania ciasto czekoladowe z którym każdy sobie poradzi. Proste składniki. Ciasto pyszne, wilgotne i długo zachowuje świeżość.

250 gramów mąki pszennej użyłam wrocławskiej
2 jajka
170 gramów cukru
250 ml. kefiru lub maślanki
120 ml. mleka
125 ml. oleju ( pół szklanki)
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
2 solidne łyżki ciemnego kakao
2 solidne łyżki powideł śliwkowych

Wszystkie składniki przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy na jednolitą  masę .
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Ciasto przelewamy do foremki  u mnie tortownica o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 50 minut do suchego patyczka.
Na wystudzonym cieście rozprowadzamy  równomiernie polewę czekoladową
   
Polewa czekoladowa
100 gramów czekolady deserowej 
2 lub 3 łyżki mleka
40 gramów masła

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do garnuszka wraz z mlekiem i masłem.
Podgrzewamy na bardzo małym ogniu cały czas mieszając do momentu aż składniki się rozpuszcza. Nie doprowadzamy do wrzenia.





2 komentarze:

  1. Dziękuję bardzo również pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie szybkie i proste przepisy. Nie mam zdolności kulinarnych więc tylko takie przepisy wchodzą w grę. Moim ulubionym ostatnio jest przepis https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/ To świetna przekąska do kawy albo na drugie śniadanie do pracy. Polecam!

    OdpowiedzUsuń