czwartek, 10 października 2019

Zupa porowo-serowa z mięsem mielonym

Sycąca mega smaczna zupka do przygotowania w kilka chwil.
3 porcje
250 gramów mięsa mielonego użyłam z łopatki wieprzowej
150 gramów pora biała część
1 serek topiony śmietankowy
50 ml. słodkiej śmietanki
sól
pieprz
duża szczypta gałki muszkatołowej 
Pól łyżeczki czerwonej słodkiej papryki 
1 łyżka mąki pszennej
ok 600 ml. wody

Por kroimy w półplasterki.
Mięso mielone podsmażamy na 2 łyżkach oleju przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.
Następnie dusimy do miękkości delikatnie podlewając wodą.
Do miękkiego mięsa dodać pokrojony por mieszamy i  krótko dusimy, dolewamy wodę 600 ml.
Zupę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy serek topiony. Dokładnie mieszamy do momentu aż ser się rozpuści, przyprawiamy gałką muszkatołową. 
Mąkę wymieszać z odrobiną wody wlać do zupy, zamieszać i zgotować. Na koniec dodajemy słodką śmietankę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz