3 porcje
250 gramów mięsa mielonego użyłam z łopatki wieprzowej
150 gramów pora biała część
1 serek topiony śmietankowy
50 ml. słodkiej śmietanki
sól
pieprz
duża szczypta gałki muszkatołowej
Pól łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
1 łyżka mąki pszennej
ok 600 ml. wody
Por kroimy w półplasterki.
Mięso mielone podsmażamy na 2 łyżkach oleju przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.
Następnie dusimy do miękkości delikatnie podlewając wodą.
Do miękkiego mięsa dodać pokrojony por mieszamy i krótko dusimy, dolewamy wodę 600 ml.
Zupę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy serek topiony. Dokładnie mieszamy do momentu aż ser się rozpuści, przyprawiamy gałką muszkatołową.
Mąkę wymieszać z odrobiną wody wlać do zupy, zamieszać i zgotować. Na koniec dodajemy słodką śmietankę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz