czwartek, 17 października 2019

Kopytka na kiszonej kapuście

Nie od dziś wiadomo że kopytka i kiszona kapusta to idealnie zgrany duet. Proste tradycyjne danie podane ze skwarkami z boczku wędzonego a jakże smaczne. 
Kopytka
500 gram ugotowanych ziemniaków
1 male jajko S
ok.1 szklanka maki pszennej
sól

Ziemniaki przecisnąć przez praskę dodać mąkę, jajko, sól szybko zagnieść ciasto jeżeli będzie się mocno kleić podsypujemy dodatkową porcją  mąki.
Ciasto dzielimy na kilka części z każdej uformować wałek  o grubości ok. 2 cm i pokroić po skosie na zgrabne kluseczki.
Wrzucamy na osolony wrzątek i gotować 2/3 minuty od wypłynięcia.

Kapusta kiszona z boczkiem wędzonym
500 gram kapusty kiszonej
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
opcjonalnie kminek do smaku
60 gramów boczku wędzonego

Kapustę zalać wrzątkiem tak aby kapusta była przykryta, dodać przyprawy i gotujemy do miękkości.
Boczek kroimy w kosteczkę przekładamy na suchą patelnie i wysmażamy na małym ogniu aby tłuszcz się wytopił a skwarki ładnie przyrumieniły. 2 /3 łyżki skwarek odkładamy.
Ugotowaną kapustę odsączamy z nadmiaru wody, dodajemy na patelnię ze skwarkami z boczku i przesmażamy cały czas mieszając.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz