4 plastry karkówki
2 średnie cebule
8 szt. suszonych śliwek
sól
pieprz
słodka papryka w proszku
1 łyżka mąki
1 szklanka bulionu / rosołu
1 łyżka keczupu
Plastry karkówki nakłuć widelcem w kilku miejscach.
Oprószyć przyprawami. Obsmażyć na 2/3 łyżkach oleju z każdej strony na rumiano.
Cebule pokroić w półplasterki lub dużą kostkę według uznania.
Dodajemy do podsmażonego mięsa wraz ze śliwkami, chwilę smażymy. Następnie podlewamy karkówkę delikatnie wodą. Całość dusimy pod przykryciem do miękkości na średnim ogniu uzupełniając co jakiś czas płyn.( ok.45 min) Podlewamy wodą dopiero gdy całkowicie odparuje a mięso zacznie się lekko przypiekać.
Gdy mięso będzie już miękkie, a cebula i śliwki całkowicie się rozpadną, wlać bulion lub rosół, dodać keczup zagotować. Mięso wyjmujemy, przekładamy na talerz, powstały sos przecedzamy do garnka przez gęste sito. Zaciągamy delikatnie mąką.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz