niedziela, 1 maja 2022

Zupa minestrone

 Podczas ostatniego wypadu do Wrocławia odwiedziliśmy włoską restauracje gdzie między innymi specjałami zjedliśmy pyszną zupę warzywną minestrone.  Bardzo nam zasmakowała więc postanowiłam ją powtórzyć w domu. Wyszło wspaniale, a jej przygotowanie okazało się bardzo łatwe i szybkie.


Bulion warzywny lub drobiowy około 2 litry
1 duża papryka czerwona
pół małej młodej cukinii
3 gałązki selera naciowego
1 mała puszka pomidorów ( w sezonie około 2 duże świeże)
2 małe marchewki
2 duże ząbki czosnku
pół łyżeczki tymianku
sól
pieprz
Olej 
Opcjonalnie fasolka szparagowa lub biała drobna ugotowana 
około 100 g


Z papryki wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Marchewkę obrać i pokroić na cienkie talarki.
Cukinię pokroić na cienkie półplasterki.
Seler naciowy pokroić na plasterki.
Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz dodać pokrojoną paprykę, marchewkę i seler naciowy. Całość smażyć około 5 minut co jakiś czas mieszając.  Następnie dodać posiekany czosnek smażyć jeszcze 2-3 minuty. Podsmażone warzywa wraz z pokrojoną cukinią i pomidorami (opcjonalnie fasolką) dodać do gorącego bulionu. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Zupę doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 15-20 minut.

Zupę można  podawać z ugotowanym drobnym makaronem lub ryżem

Smacznego :) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz