piątek, 13 maja 2022

Młoda kapusta zasmażana

 Młoda kapusta to warzywo które w okresie wiosenno-letnim nigdy mi się nie znudzi. Przepyszna w różnych odsłonach. Tym razem podaję mój ulubiony przepis na kapustę zasmażaną.


1 mała główka młodej zielonej kapusty
około 100 gramów słoniny lub boczku wędzonego
4 kulki ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
2 łyżki octu
1 łyżka cukru
sól
pieprz
drobno posiekany koperek
łyżka mąki

Słoninę lub boczek wędzony kroimy w drobną kosteczkę następnie przekładamy na suchą dużą patelnię i smażymy na średnim ogniu aż wytopi się tłuszcz a skwarki się lekko przyrumienią.
Następnie dodajemy poszatkowaną młodą kapustę przyprawiamy solą i pieprzem. Całość krótko podsmażamy ciągle mieszając.
Następnie do patelni wlewamy około pół szklanki wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
Kapustę gotujemy do momentu aż woda w większej części odparuje, a kapusta będzie miękka ale nie rozgotowana. Pod koniec gotowania dodajemy cukier i ocet. Całość oprószmy łyżką mąki i energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy solidną porcję świeżego posiekanego koperku.
Smacznego :) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz