Roladki schabowe w szynce szwarcwaldzkiej nadziane serem mozzarella i pomidorkami to pomysł na mięso ze schabu w nieco innej odsłonie. Jeżeli znudziły się kotlety schabowe to takie roladki będą świetnym rozwiązaniem.
4 plastry schabu każdy tak po około 120g
1 kulka sera mozzarella
8 pomidorków daktylowych lub suszonych pomidorów
8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
sól
pieprz
suszona bazylia
Mięso rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety.
Przyprawiamy solą, pieprzem, i szczyptą suszonej bazylii.
Na każdej porcji mięsa kładziemy po grubym plasterku sera mozzarella i po dwa pomidorki które lekko wciskamy w ser. Brzegi mięsa zawijamy do środka i zwijamy w roladkę.
Każdą roladkę zawijamy w dwa plastry szynki szwarcwaldzkiej. Można spiąć wykałaczką w miejscu łączenia.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu, obsmażamy roladki po 1-2 minuty z każdej strony.
Piekarnik w między czasie nagrzewamy do 180 stopni.
Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem około 30-40 minut.
Rozbite plastry schabu warto dzień wcześniej zamarynować w maślance mięso po upieczeniu będzie soczyste.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz