Boczek pieczony rolowany można podawać jako wędlinę na kanapki lub na ciepło do obiadu. Jego przygotowanie nie jest jakoś skomplikowane ale na jego przygotowanie trzeba poświęcić trochę czasu.
Szeroki płat boczku około 1,5 kg
2 łyżki musztardy
1 łyżeczka soli
pieprz
słodka papryka w proszku
2 łyżki majeranku
3 duże ząbki czosnku
Boczek od strony skóry nacinamy w tak zwaną kratkę. Następnie kładziemy skórą do dołu.
Musztardę mieszamy z przyprawami i posiekanym czosnkiem.
Marynatą smarujemy bardzo dokładnie płat mięsa.
Następnie mocno dociskając boczek zwijamy w ciasny rulon.
Tak przygotowaną roladę związujemy sznurkiem, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.
Zdejmujemy folię spożywczą i wkładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy około pół szklanki wrzątku ( około 120 ml) następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego 190 stopni i pieczemy 30-40 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy około 90 -100 minut.
Można mięso kilka razy polewać powstałym podczas pieczenia sosem.
Jeżeli w między czasie mięso zbyt bardzo się przypieka można przykryć folią aluminiową.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz