czwartek, 19 maja 2022

Marynowana czerwona cebula

 Pyszna i chrupiąca marynowana cebula. Świetny dodatek do dań z grilla, sałatek, kanapek, burgerów a nawet pizzy.  Cebulka marynowana jest gotowa do spożycia już w kilka godzin po jej przygotowaniu. Ja zazwyczaj robię wieczorem i zostawiam na noc w lodówce. Można ją przechowywać nawet dwa tygodnie, także warto mieć zawsze słoiczek tej pysznej cebulki pod ręką. 


Słoik o pojemności około 300 ml

3-4 duże czerwone cebule
100 ml octu 
5 łyżek cukru
4 kulki ziela angielskiego
3 liście laurowe
pół łyżeczki soli
300 ml wody

Do garnuszka wlać wodę, ocet dodać cukier, sól, ziele angielskie, liście laurowe, całość doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 3 minuty.
Cebulę obrać i pokroić na plasterki włożyć do słoiczka i zalać gorącą zalewą. Pozostawić do wystudzenia, następnie włożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.
Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz