wtorek, 31 sierpnia 2021

Ciasto trzy czekolady bez pieczenia

 Trzy rodzaje musów czekoladowych na spodzie z ciasteczek kakaowych. Deser który zadowoli nie jednego łasucha i wielbiciela czekolady.

foremka o średnicy 18 cm

Na spód
100 gramów ciasteczek kakaowych
2 kopiaste łyżki kremu czekoladowego (nutella)
2 łyżki słodkiej śmietanki
Masy czekoladowe
1 litr śmietanki 36%
1 czekolada gorzka 100 g
1 czekolada mleczna 100 g 
1 czekolada biała 100 g
6 łyżek żelatyny + 12 łyżek ciepłej wody
9 łyżek słodkiej śmietanki
kakao do oprószenia

Ciasteczka rozdrobnić na konsystencję piasku następnie dodajemy krem czekoladowy i śmietankę. Wszystko dokładnie mieszamy lub miksujemy na jednolitą masę.
Foremkę wykładamy folią spożywczą na dno wsypujemy masę ciasteczkową i dokładnie ugniatamy po całej powierzchni.
Wstawiamy do lodówki.

1 litr śmietany ubijamy na puch.
Następnie ubitą śmietanę dzielimy na trzy równe części. Każda porcja na jedną warstwę musu czekoladowego Aby uzyskać trzy w miarę równe warstwy deseru można sobie odważyć na wadze kuchennej  mi wyszło ok. 300 gramów na każdą warstwę.

2 łyżki żelatyny zalewamy 4 łyżkami ciepłej wody dokładnie mieszamy aby nie było grudek.

Czekoladę gorzką łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz ze 3 łyżkami słodkiej śmietanki. Można to zrobić w rondelku na bardzo niskiej temperaturze ciągle mieszając tylko do momentu aż czekolada się całkowicie rozpuści.
Czekoladę studzimy powinna być zimna ale nie stężała.


 Do przestudzonej czekolady dodajemy 2-3 łyżki z pierwszej części ubitej śmietany,  dodajemy rozpuszczoną płynną żelatynę. Całość dokładnie i szybko mieszamy. Mieszankę dodajemy do reszty ubitej śmietanki i krótko tylko do połączenia składników miksujemy na średnich obrotach miksera.
Masę wykładamy do foremki na spód ciasteczkowy wyrównujemy i wkładamy na około 15-20 minut aby nieco stężała.

W ten sam sposób postępujemy z dwoma kolejnymi warstwami musu czekoladowego.
Całość  schładzamy kilka godzin w lodówce najlepiej pozostawić na noc.
Przed podaniem oprószamy kakao.
Smacznego :) 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz