Pomidorowa to niekwestionowana królowa wśród polskich zup. Najlepsza pomidorówka to oczywiście ta ze świeżych pomidorów. U nas najczęściej podawana z ryżem lub laną kluską. Jest tak pyszna że bez dokładek się nie obejdzie. Prosty nieskomplikowany przepis bez udziwnień.
1 kg pomidorów użyłam limy
1,3 l rosołu lub delikatnego bulionu drobiowego
2 łyżki masła
sól
pieprz
opcjonalnie słodka śmietanka około 6 łyżek
Lana kluska
2 jajka
3 solidne łyżki mąki pszennej
szczypta soli
Pomidory kroimy w średniej wielkości kostkę.
Na dużej patelni lub w garnku roztopić masło dodajemy pomidory, przyprawy i smażymy na średnim ogniu do momentu aż pomidory zmiękną i się całkowicie rozpadną.
Następnie przecieramy przez sitko lub blendujemy, dodajemy do bulionu i całość zagotowujemy.
Doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku.
Jajka wbijamy do miseczki lub kubka dodajemy mąkę i sól za pomocą widelca energicznie mieszamy aż powstanie gładkie i lejące ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste dodajemy odrobinkę wody.
Tak przygotowane ciasto wlewamy wolnym strumieniem na gotującą się zupę. Całość gotujemy jeszcze około 1-2 minuty.
Na koniec opcjonalnie wlewamy śmietankę.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz