Zupa potrawkowa to świetna alternatywa do klasycznej potrawki. Świetny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa na przykład z rosołu. Przepyszne i sycące danie jednogarnkowe które u nas cieszy się dużym powodzeniem. Najczęściej jest gotowana z tak zwanego rosołu z wczoraj :)
4 porcje
około 300 -400 gramów gotowanego mięsa np. z rosołu u mnie drobiowe
2 średniej wielkości marchewki
1 szklanka zielonego groszku użyłam mrożonego ale może być z puszki
około 1,5 litra rosołu
50 gramów ryżu
sól
pieprz
sok z połowy dużej cytryny
5 łyżek słodkiej śmietanki
Pokrojoną w kostkę marchewkę wrzucamy wraz z ryżem i groszkiem do rosołu. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu do momentu aż wszystko będzie miękkie. Mieszamy co jakiś czas.
Ugotowane mięso oddzielamy od kości, kroimy na większe kawałki i dodajemy do zupy, całość doprawiamy do smaku solą pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec wlewamy śmietankę gotujemy jeszcze około 3-4 minuty na małym ogniu.
Podajemy z natką pietruszki lub koperkiem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz