Uniwersalny sos paprykowy do słoików na zimę. Świetny do pieczonych mięs, wędlin, dip do fast foodów. Sprawdzi się jako baza do sosów na ciepło lub zupy krem.
Z podanych składników otrzymałam 5 słoiczków o pojemności 200 ml
1 kg papryki czerwonej
200 gramów koncentratu pomidorowego 1 mały słoiczek
300 gramów cebuli 2 duże
pół szklanki oleju około 130 ml
4 łyżki octu
1 łyżka cukru
sól
duża szczypta pieprzu cayenne
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki czosnku granulowanego lub 3-4 ząbki świeżego posiekanego
Paprykę myjemy wycinamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki, cebulę obieramy.
Następnie warzywa rozdrabniamy w blenderze kielichowym, lub robocie kuchennym z funkcją rozdrabniania. Można też warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do garnka wlewamy olej i dodajemy rozdrobnioną paprykę i cebulę oraz sól, pieprz cayenne, paprykę w proszku i czosnek.
Całość gotujemy na średnim ogniu aż warzywa zmiękną co jakiś czas mieszając, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy ocet i cukier.
Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze około 10 minut ciągle mieszając.
Gotowy sos przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
Dla pewności można jeszcze pasteryzować około 5 minut od momentu zagotowania wody.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz