wtorek, 24 sierpnia 2021

Sos paprykowy do słoików

Uniwersalny sos paprykowy do słoików na zimę. Świetny do pieczonych mięs, wędlin, dip do fast foodów. Sprawdzi się jako baza do sosów na ciepło lub zupy krem. 

Z podanych składników otrzymałam 5 słoiczków o pojemności 200 ml

1 kg papryki czerwonej
200 gramów koncentratu pomidorowego 1 mały słoiczek
300 gramów cebuli 2 duże
pół szklanki oleju około 130 ml
4 łyżki octu
1 łyżka cukru
sól
duża szczypta pieprzu cayenne
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki czosnku granulowanego lub 3-4 ząbki świeżego posiekanego

Paprykę myjemy wycinamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki, cebulę obieramy.
Następnie warzywa  rozdrabniamy w blenderze kielichowym, lub robocie kuchennym z funkcją rozdrabniania. Można też warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do garnka wlewamy olej i dodajemy rozdrobnioną paprykę i cebulę oraz sól, pieprz cayenne, paprykę w proszku i czosnek.
Całość gotujemy na średnim ogniu aż warzywa zmiękną co jakiś czas mieszając, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy ocet i cukier.
Całość doprowadzamy do wrzenia i  gotujemy jeszcze około 10 minut ciągle mieszając.

Gotowy sos przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.

Dla pewności można jeszcze pasteryzować około 5 minut od momentu zagotowania wody.
Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz